Salam bahagia,
Kenapa ya ayam golek selalu dijadikan hidangan pengantin.. pastu kan ade setengah tu bila hidang ayam golek, buleh lupa nak letak pisau sekali.. dah tu sudahnya bukan pengantin yang dapat makan ayam golek tu.. huhuuu… takkan lah pengantin nak kena kopak ayam tu kan.. pastu pengapit pula ada yang jenis tak reti nak tolong layan pengantin… pernah jadi pengapit???!!
yang ni versi ayam golek bersiram… yang macam ni baru lah bagus.. dah siap garfu dan pisau kat tepi ayam golek… tapi cik pengapit sila lah tolong potongkan yer…
macam ni dikira sebagai ayam golek jugak kah…??!!.
ini pulak…. yang buleh di masak sendiri, ..…maap le Bai.. tetiba jer kakyong teringat kat ayam golek Bai..
Kome leh jengah & amik resepi kat sini.. LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED yang ade oven tu apa lagi… moh le try…
Bai, kakyong kidnap resepi ni.. untuk rujukan, kot2 lah ade rezeki nak buat sendiri.. ;)
LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Kiriman : Rosyanti
1 ekor ayam sederhana besar
2 biji lemon
3 ulas bawang putih
2 sudu besar olive oil
20 gm Rosemarry Kering (kalau beli kat BWY RM0.90 jer,beli kat pasaraya..tu yg jadi sebotol RM7.00 lebih tu)
Cara:
Lemon direbus sehingga empuk..agak agak lembut gitu dalam 15 minit.
Tumbuk bawang putih dan rosemarry sehingga lumat
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu..dan disumbat kedalam perut ayam
Lumurkan ayam tadi dengan bahan yg digaul tadi dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan..seekor ayam tu boleh bagi 4 mcm kat Kenny Rogers tu..makan dengan Coleslow pergghhh,,, tak caya cubalah..
salam kasih sayang,
nyum...nyum..tetiba rasa lapar... tak makan lagi ni..
BalasPadamOh no ayam golek... meleleh ayor lior saya...
BalasPadamYang gambar kedua tu nampak macam ayam honey dari ayamas je. Hehhe.. Yati tak reti masak ayam dalam oven, kalau tak mentah, dia jadi overcook pulak (keras). Huhu...
sedap sedap bee sukaa..tapi versi melayu ler hee...boleh try resepi ni :)
BalasPadamhanie xpenah wat ayam golek lg.....
BalasPadamwat masa ni selera mkn ayam , daging agak merudum...huhuu...
amboi, sedapnye roasted chicken tu...dah lame tak dgr resipi ayam golek original kan? jenis siram dgn kuah tu...nostalgia tu...
BalasPadamYati,
BalasPadamkakyong teringin juga nak masak ayam golek ni... tp skrg ni ayam mahal.. huhuu.. :p
zie,
BalasPadamhehehe... publish time lunch hour...
kakyong pun teringin nak makan ayam golek.. tu yg sengaja tampal di blog..
Bee,
BalasPadamdulu masa dok ikut rombongan pengantin.. merasa la nak makan ayam golek.. ekekkek... buat sendiri tak pernah lagi... berangan jer nak buat.. tp bila sesekala suami ku bawa balik ayam, dah belah 18 hehheheh..
hanie,
BalasPadamkakyong pun x pernah buat... teringin tp x de peluang lagi.. :p
ayam mahal skrg ni kat NT ade RM8/kg?
alamak..terliur la pagi-pagi ni tengok ayam golek tu (^_^)
BalasPadamummu auni,
BalasPadamhehhe... time lapor mesti la terliur..
fara,
BalasPadamkat sini tiap kali kenduri kahwin sure ade ayam golek siram kuah ni... cuma kakyong tak pernah belajor buat jer..
wah, menariknya, nnti ada masa nk try la... tp kena panggil sekampung makan nih, hehe... family hubby mkn bhgian paha n kepak je. bhgian dada mmg diorg xmakan. mmg sgt rugi klu beli ayam sekor. tp tiap2 kali bulan puasa mesti diorg buat ayam sekor cmni... last2 bhgian dada tu bg kt kucing...
BalasPadambetul la shira.. kena panggil makan ramai2.. baru la tak rugi.. ;)
BalasPadamminat makan ayam golek cz xmuak....
BalasPadamsaya pun suka... tp jarang2 ade peluang...
BalasPadam