Salam bahagia,
En ayah amik buah sukun ni dari kampung sebelah taman kami ni… kena panjat & gait sendiri.. tuan punya pokok bagi 20 biji.. 1 biji kami makan, selebihnya en ayah jual…
Hari tu nampak kat blog Kak Erna., kak erna buat bubur/pengat sukun.. tapi ibu suka sukun goreng jer,,
hanya campuran tepung gandum dan tepung beras dan sedikit garam, kalo suka buleh letak serbuk kunyit … celupkan sukun dalam adunan tepung & goreng bior garing.. siap untuk di makan… garing di luor , lembut di dalam..
nak buat sambal kicap cili api.. stok cili api lak habis.. makanya dengan sambal tumis ikan bilis pun sodap…
pekena plak dengan teh o panas atau kopi O panas… memang terbAeeekkkk…
p/s
kome buat masak apa lagi dengan buah sukun ni??
salam kasih sayang,
Yati pun tak tau masak pe. Selalu goreng je. Nyum nyum...!
BalasPadamBiasa buat goreng jugak tapi makan camtu jer, tak de la makan bercicah
BalasPadamct pun goreng aje,tapi ct selalu cicah dgn sambal kicap.kat kg mmg ade pokok buah ni,puas jugalah mknnya
BalasPadamasalam yong..buah sukun..sedap sangat.akak kalau dapat buah ni..buat bubur ngan goreng aje..kalau dah lembik pulak buat cekodok sedap..
BalasPadamhanie jrg sgt masak sukun...
BalasPadammkn je tawu :p
biasenye mkn sukun goreng gitu2 ajelah...nmpk sedap lak cicah2 sambal yek..erk terliur lg
sedapnya =)
BalasPadamkak yong...zu lama sangat tak makan sukun ni...lebih suka makan sukun goreng dan kerepek sukun...masa dekat uum dulu...ada makcik tu jual dari bilik ke bilik kerepek sukun...kenyang makan tu je....sedap!!!
BalasPadamkerepek sukun pun sedappp :)saya selalu suka buat kerepek.
BalasPadamkalau buat sukun goreng sedap mkn panas2 je.
mak pernah buat jemput2 sukun yang dah masak.ok la kot.hehe.tapi pengat sukut tak pernah cuba la pulak.huhu
Buah sukun selalu beli yg dah goreng jerr makan panas2 dan cicah dgn gula pon sodappp..
BalasPadamMak saya buat kerepek sukun memang terbaik punyalah kakyong...sedap sehingga menjilat...erk jilat ape ek??
BalasPadambuat kerepek sedap k.yong!nyum..nyum..
BalasPadamila selalu goreng jer...cicah dgn lada kicap..menag terbaik..tp kalau masak gulai pun sedap kot
BalasPadamnyum...nyum..nyum....
BalasPadamkalu sukun yg masih keras tu boleh buat kerepek kakyong..sedap...
yg dh betul2 masak n dh lembek tu boleh wat jemput2......
saya tau goreng jer..hak lain tak reti..huhu
BalasPadamyati,
BalasPadamgoreng pun sodap..heheh
ct,
BalasPadammemang sedap kalo dpt sambal kicap.. kakyong ari tu sebab dah habis stok cili api.. :)
anamarza,
BalasPadammakan la camana pun, janji menepati selera... ;)
kak erna,
BalasPadamx pernah dpt buah sukun yg lembik lagi.. hrp2 len kali boleh la try buat cekodok sukun... ;)
hanie,
BalasPadamkalo terluir liur kena cari... ;)
Nia,
BalasPadamjemput makan.. ;)
zu,
BalasPadamkerepek sukun ni kalo simpan elok2 okay..
kakyong pernah beli kerepk sukun.. tp bau dah tengit..
kalo buat sendiri.. x sempat nak simpan.. semua licin..
anim,
BalasPadamkakyong belum pernah cuba jemput2 sukun tu... pengat pun belum pernah...
tp kat rumah ni kalo kerepek & goreng tu memang licin la...
BSB,
BalasPadamingatkan anak2 jer suka cicah dgn gula.. mak budak pun sama.. hehhe
pija,
BalasPadamlen kali kena order dr mak pija lah kerepek sukun ni.. ;)