Isnin, 31 Oktober 2011

Home » , , » Tahniah Boboiboy dan Animansto Studios

Tahniah Boboiboy dan Animansto Studios


16 negara tonton BoBoiBoy


Tahniah.. semoga selepas ni lebih banyak animasi untuk kanak-kanak yang sehebat Boboiboy dapat dihasilkan… Winking smile Anak-anak saya kalo tak dapat tengok BoBoiBoy, boleh “PECAH’ rumah dengan suara tangisan.. huhuuhhh Smile with tongue outsumber : harian metro
 
BAGAIMANA sejarah Animonsta Studios mula bertapak di negara ini?
Animonsta Studios yang menjangkau umur dua tahun pada 15 September lalu ditubuhkan khusus untuk menerbitkan animasi dalam bentuk siri dan filem.
Produk sulung kami, BoBoiBoy ditayangkan di TV3 dan kini saluran Disney Channel Asia yang dapat ditonton di 16 negara.
Kami menggunakan konsep ‘Universal Content with Local Touch’ (kandungan universal dengan sentuhan tempatan) apabila kami percaya animasi terbitan tempatan dapat pergi lebih jauh ke pasaran antarabangsa.
 


Kejayaan BoBoiBoy pasti mendorong ramai anak muda lain untuk mencuba nasib dalam bidang animasi, bagaimana mereka boleh mendapatkan modal memulakan syarikat?
Memang banyak syarikat mencuba nasib dalam bidang ini dan mereka boleh mendapatkan tawaran geran yang disediakan melalui agensi kerajaan atau swasta.
Tawaran disediakan cukup untuk melengkapkan syarikat pemula yang beroperasi sekitar dua atau tiga individu saja.

Apakah fokus yang sepatutnya ditonjolkan syarikat animasi negara ini?
Syarikat produksi tempatan, khususnya yang terbabit dalam pengeluaran filem dan siri televisyen, harus memberi fokus kepada usaha menghasilkan filem yang mengandungi lebih kandungan tempatan bagi menembusi pasaran eksport.
Pembangunan kandungan tempatan yang kreatif boleh menarik penonton luar negara membeli produksi tempatan.

Bagaimana perkara itu boleh dikaitkan dengan kejayaan yang dicapai BoBoiBoy?
Kami memandang jauh konsep superhero (adiwira) tempatan memandangkan sebelum ini, Malaysia masih tidak mempunyai watak adiwira kanak-kanak. Sudah tiba masanya Malaysia mempunyai watak superhero kanak-kanak sendiri.
Kalau kita mengaitkannya dengan pasaran antarabangsa pula, genre ini sememangnya mudah diterima masyarakat global.

Bagaimana Animonsta Studios menguruskan perbelanjaan? Dari mana anda mendapat sumber kewangan?
Kami mendapat sumber kewangan daripada geran kerajaan dan urus niaga kami.
Dana dalam bentuk geran dari BCi2 itu dikeluarkan Multimedia Development Corporation (MDeC).
Kami juga meminimumkan perbelanjaan dengan memanfaatkan fasiliti dari pihak kerajaan melalui MDeC iaitu MAC3 yang mana kami dapat menyewa tempat kerja dengan kos rendah.
Di MAC3, MDeC menyediakan pelbagai kelengkapan seperti komputer, perisian, ‘rendering farm’ dan yang terbaru studio rakaman.
Sumber terpenting tentulah daripada urus niaga kami sendiri dengan stesen TV termasuk penaja dalam dan luar negara. Selain itu, kami juga mendapat sumber kewangan daripada pemberian lesen menjual barangan BoBoiBoy dan kutipan royalti.Apakah perancangan masa depan Animonsta?
Kami berusaha menumpukan produksi musim kedua BoBoiBoy yang akan muncul pada Jun 2012. Ia disusuli dengan musim seterusnya untuk beberapa tahun kerana kami yakin BoBoiBoy boleh bertahan untuk satu tempoh yang agak lama.
Di samping itu, kami dalam perancangan menghasilkan filem BoBoiBoy, namun belum ada kenyataan dan tarikh rasmi lagi kerana faktor tenaga kerja dan perancangan perniagaan yang perlu diselesaikan terlebih dulu.

Apa pun, BoBoiBoy akan aktif di pasaran Asia mulai tahun hadapan bermula di Indonesia. Tahun seterusnya (2013), kami akan menumpukan pasaran Eropah, Amerika dan pasaran lain.

Bagaimanakah caranya untuk animasi Malaysia maju pada masa depan?


Pemahaman dan keseimbangan antara kreativiti dan perniagaan adalah kunci bagi animasi Malaysia maju ke hadapan

Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...