Ahad, 15 Mei 2011

Home » , , , , , , , , , » Kenapa blog moms @ ibu-ibu perlu mesra SEO

Kenapa blog moms @ ibu-ibu perlu mesra SEO

 

 

Salam bahagia,

 



source : google

 

Hari ni kita sembang santai-santai pasal SEO (search engine optimazation) dan n3 ini khas untuk blog kawan-kawan ibu @ mom bloggers. Yang lelain (yang bukan status mom-blogger) tu, kalo berminat just read-in-between-the-line okay.. still ade intipati yang ingin saya kongsikan.. Winking smile

 

1stly, mommy-blogger tolong betulkan mind-set.. hanya kerana blog mommy-blogger kebanyakannya blog berbentuk peribadi.. maka blog kome tak perlu mesra SEO???  Smile with tongue out







 

Meh sini dengor baik-baik., n3 di blog ibu-ibu/mak-mak/moms ni lah sebenarnya yang ada banyak info perkongsian.. antaranya :


  • pengalaman semasa mengandung.. ni ramai ibu2 yang membuat rekod kan.. Winking smile >> ini boleh jadi tips & panduan untuk ibu-ibu yang baru @ pertama kali melalui pengalaman mengandung


  • penyusuan ibu – khasnya untuk ibu bekerja, pengurusan ebm, isu2 & cabaran dalam penyusuan ibu Smile .. >> sangat berguna semua maklumat ni.. jadi kalo nak harap kawan blog, berapa ramai sangat.. so jadikan blog mesra SEO, lebih ramai akan dapat manafaat


  • pengalaman dalam/semasa berpantang – banyak tips juga di sini kan.. walau pun kome tulis dalam bentuk informal, tapi info yang informal ni lebih berharga daripada ditulis oleh mereka yang professional Winking smile


  • tips penjagaan bayi – dari lahir hinggalah umur pandai berjalan.. ni semua bagus untuk perkongsian global.. n3 macam ni bukan syiok sendiri okay.. mungkin kome rasa itu hanya milestone anak kome jer. tapi kome tahu tak, n3 kome tu bermakna untuk mereka (ibubapa) yang lain juga.


  • pendidikan awal anak – ini adalah topik yang sangat bagus untuk perkongsian.. apa juga pendedahan yang kome buat/rancang untuk pendidikan/perkembangan anak-anak.. tak kira lah ajor menulis, guna kad imbas, ajor anak main2 air, ajor anak main cat, conteng kertas dsb.. itu semua perkongsian yang bagus.. jadi, adakah salah kalo saya kata, ibu2 blogger ni memang harus mesra SEO kan blog.. Winking smile


  • resepi dan makanan best-best.. kadang2 orang suka cari resepi yang simple dan masakan dari rumah yang stail campak-campak tu.. so, best kan kalo lebih ramai boleh belajor resepi/masakan kome.. Open-mouthed smile


  • cuti-cuti malaysia – ni kan kome yang selalu pergi bercuti ni.. kadang2 kome tahu tak, n3 kome tu sangat bermaklumat. boleh menjadi panduan untuk mereka yang tak pernah lagi sampai ke tempat tu.. so salah ke kalo blog kome mesra SEO..nak simpan sendiri2 jer n3 tu buat apa? Smile with tongue out


  • jalan-jalan cari makan – blog ibu2 kalo citer pasal makan-makan.. memang mabeles.. so takkan nak simpan sendiri-sendiri jer.. kongsi la.. luaskan lagi perkongsian tu.. jadikan blog mesra SEO.. mungkin kome rasa kedai yang kome selalu pergi tu kedai kecik yang tak femes.. tapi mungkin kawan blogger yang kena outstation ke tempat anda, so dapat juga deme singgah ke kedai yang makan best-best tu… Winking smile


  • pengurusan makanan pejal bayi – ini juga topik yang sangat bermanafaat untuk dikongsi.. saya selalu nampak beberapa blog yang membuat n3 yang bagus Thumbs up tentang makanan pejal bayi.. tapi sayang blognya tak mesra SEO.. maka maklumat bermanafaat itu hanya berlegar dalam lingkungan yang kecik sahaja.. rugi kan…


  • tips pemilihan tempat asuhan dan tadika/taska untuk anak-anak.. n3 kome mungkin la tidak direct bagitau tips & panduan.. tapi bila kome frust dengan pengurusan taska.. kome sebenarnya sedang hightlight apa yang ibu bapa perlu amik kesah


 

Ada banyak lagi sebenarnya perkongsian dari n3-n3 ibu2 blogger nih… kalo saya nak senaraikan, memang panjang berkajang-kajang entry ni. Smile with tongue out

Saya tak pernah melihat n3 di blog ibu-ibu ini sebagai perkongsian peribadi yang tiada value okay.. jadi blogger yang bergelar ibu, tolong lah jangan menyorok dalam cengkerang macam penyu @ kura-kura okay…  luaskan lagi capahan blog kome.. sebab saya tahu ramai ibu2 yang boleh menulis dengan lebih baik, boleh berkongsi tips untuk manafaat semua ibu2 blogger yang ada… Thumbs up

 

Jadi, tolong la jangan la beri alasan ‘saya blog untuk syiok sendiri jer.. tak minat lah pasal SEO nih”… jadi bila saya review blog kome supaya kome jadikan blog kome mesra SEO.. buat jer dan buka lah minda dan berfikir dengan positif..

 
SEO not only about trafik or page view okay.. it’s about sharing, sharing good info with a big crowd.. more crowd, more friends.. the more the merrier.. Winking smile

 

next n3 saya kongsikan tips untuk menjadikan blog post @ n3 kome supaya mesra SEO.. tapi sebelum tu kome kenalah jadikan blog kome mesra seo..

 

Apa2pun saya tinggalkan link ini untuk kome study Winking smile

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...