Sabtu, 21 Mei 2011

Home » , , , , , , » Aliya boleh tulis dengan betul

Aliya boleh tulis dengan betul

 

 

Salam bahagia,

 

Ini adalah rentetan dari n3 semalam Adakah kerana dia kidal?!!!

 

Yup, sebagai seorang ibu saya memang risau.. walaupun umur 5 tahun macam terlalu awal untuk risau yang bukan2 dan kalo saya tekun mengajar, saya percaya, Fikri boleh menulis dengan baik dan tidak terbalik..

 

Saya pun tidak berhasrat untuk membandingkan kebolehan anak.. Smile with tongue out

 

tapi lepas saya baca komen kawan2 di n3 Adakah kerana dia kidal?!!! dan ade yang sebut tentang penyakit dyslexia.. saya mula teringat, Fikri memang sejak umur 4 tahun lagi dia memang menulis terbalik… tapi saya tak amik pusing sangat, sebab saya fikir bila dia dah bersekolah, dia akan dapat menulis dengan betul…

 

dan saya teringat, anak kecil saya si ALiya yang belum lagi mencecah umur 3 tahun.. boleh menulis huruf P, D tanpa terbalik…

 

ini gambar yang agak lama.. (jenuh gak cari dalam folder..)  saya kadang2 malas nak snap foto bila buat aktiviti dengan anak2.. bukan apa, kadang2 tak menang tangan.. Smile with tongue out

 



 

Gambar ni saya snap bulan lepas… Smile see, Aliya tak tulis terbalik, ada lah rupa hurup P @ D  kan Smile with tongue out … jadi sekarang ni, saya memang kena memberi tumpuan supaya Fikri berlatih menulis dengan lebih banyak.. erkkk… tapi kena tengok juga mood dia.. sebab ada masa dia buat derk jer, bila ajak belajar..

 

Aliya pulak, dia ni suka perhati apa yang abang dia buat… kalo abang buat kerja sekolah, Aliya pun sibuk la menempel sekali… saya sebenarnya tak pernah ajar dia ABC pun.. dia banyak perhatikan abang dia jer.. Hot smile Rasanya Aliya ni banyak amik perangai ibu ia, suka ‘observe’ dan banyak belajar dari ‘observation’..

 



 



 

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...