Selasa, 10 Mei 2011

Home » , , , , , , , » Kome pernah minum air lemuju

Kome pernah minum air lemuju

 

 

Salam bahagia,

 

Semalam en ayah belikan air lemuju untuk ku minum… rasanya.. macam minum air bercampur dengan minyak cap kapak… rasa berangin gitu… Smile with tongue out rasa macam ubat batuk dan ade sedikit rasa pahit.

 



malam tu en ayah suruh minum lagi.. Winking smile tapi ibu buat derk jer… en ayah kata buleh hilangkan panas badan.. sekarang ni kan panas terik.. dalam rumah dah pasang kipas to the max pun masih tetap terasa bahang panas nya….

 

okay.. close-up sikit

 



 

Khasiatnya :

copy jer apa yang tertulis kat label botol tu.. Winking smile .. yang jawi tu yer… mana yang buleh baca jer.. yang tak leh baca tu saya skip jer.. hehehhe Smile with tongue out

 

dikatakan dapat menyembuhkan 32 penyakit :

  • orang dalam pantang beranak

  • sakit sendi-sendi

  • angin

  • kembung perut

  • sakit dada

  • bisa ulu hati

  • bisa (?)

  • batuk

  • muntah

  • cacing

  • demam kura-kura (?? apa erk demam kura2 ni.. demam sejuk berpanjangan ker…)

  • banyak makan (senak perut kot)

  • demam

  • demam 3 hari sekali (ade ke orang sakit macam ni… Smile with tongue out )

  • jalan darah (untuk buang kolestrol ker??)

  • mengah (semput kot)

  • sendawa masam

  • gigi (sakit gigi lah kot… )

  • makanan lambat hadam

  • perbaikkan rahim perempuan (??? – agaknya mudah untuk kecutkan rahim kot.. untuk yang dalam pantang lah kot..)

  • berak berdarah bercampur nanah ( Sick smile

  • boleh juga menyembuhkan penyakit untuk binatang ternakan seperti ayam, kambing lembu


Wallahu’alam..

 



 

Harga 1 botol RM3.00  Smile

 

Aturan minum :

  • Dewasa : 2 kali 1 hari, 1 kali minum 2 sudu sudu besar (kat label dia tulis ‘sudu meja’ Winking smile )

  • kanak-kanak : 1 sudu makan di campur dengan susu.. sanggup ke nak bagi anak minum air pahit berangin nih… huhuuu


 

kome, pernah minum @ rasa air lemuju ni???!!

 



 

cuba gugel gambar lemuju… ni gambornya.. owh, rupanya penah tanam pokok ni dulu.. memang senang jer nak hidup pokok ni.. daunnya berbulu halus.. dan memang kalo diperah airnya rasa macam ubat batuk.. dulu rajin la jugak bagi anak2 minum (1 sudu kecik jer) bila anak2 batuk.. campur dengan madu sikit.. heheh.. tapi sebab tak rajin jaga, habis kering & kojol pokok tu.. Smile with tongue out

 

dipanggil juga oregano .. huhuuu.. baru tahu.. oregano yang ku tahu, hanya yang dah siap dalam botol tu.. Winking smile yang dah kering tu… Smile with tongue out

 

 

 

salam kasih sayang,

 


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...