Khamis, 8 Disember 2011

Home » , , » Review blog Infonewbie

Review blog Infonewbie




Salam bahagia,


Alhamdulillah, saya dah segor bak kata orang Perak.. 'tumbang' kejap jer.. ni baru dapat jenguk blog ni kejap.. Insya Allah, lepas siapkan entry review ni saya akan cuba BW.


Kali ini saya review blog Infonewbie.Com. Taglinenya Info Sana Sini : Berkongsi Apa Saja Di Hati. 


Pemilik blog ini namanya Eiela  winking Ingin kenali pemilik blog.. baca kat SINI.


Blog ini berdomain dan berhosting sendiri. Jadi, blog berhosting sendiri ini selalunya SEO bagus, trafik bagus. thumbs up


Perkara pertama yang saya nak tegur, adalah HEADER. Saya syorkan supaya tukor lah header tu.. buat header baru yer... bior nampak lebih tersendiri dan lebih berseri. 


Perkara kedua, berat blog Eiyla ni.. tersangat lah ringan, slim sangat.. tahniah... sebab Eiyla ni tak ubah langsung template dia.. dia guna apa yang sedia ada jer... 



Perkara ketiga, Alexa rank.. dalam kedudukan yang baik.. masih boleh improve ni.

alexa rank infonewbie.com - 8 Dec 2011


Rasanya tuan punya blog sudah semakin sihat dan sudah aktif semula berblog, sebab beberapa hari lepas saya semak, alexa ranknya 1,024,000 dan rank dalam Malaysia adalah 7,127.  applause Tapi 8 Dec 2011, rank sudah berubah. 



Perkara keempat , ads Nuffnang di header, saya tak nampak. Cer semak balik dan letakkan ads tu yer.. rugi la, dah pasang ads Nuffnang ni, elok pasang ke-3-3 nya sekali. 


Perkara kelima , saya syorkan Eiela buka akaun google plus. Sebabnya untuk non-blogger (platform selain blogspot), widget google Friend connect itu akan dimansuhkan. So, mula lah dari sekarang untuk pasang google plus di blog yer. rock on!


Perkara keenam, apa lagi eh saya nak tegur/review nih... blog Eiela ni simple sangat, dan rasanya macam tak aci pulak kalo saya nak suruh sangat dia berhias-hias sangat.. saya rasa nak cadangkan Eiela supaya letak plugin Top komentator.., supaya pengunjung dan pengkomen akan rasa 'diriku amat berharga'  love struck  tiap kali nampak nama terpampang. 


Perkara ketujuh, beberapa review yang lalu saya tak semak pagerank, tapi kali ni teringat pulak nak semak, sebab saya pun gatal tangan nak semak pagerank blog saya.




Nota/mesej yang didalam kotak warna pink tu., thinking  , camana ya nak buat.  Saya tadi cuba buat semakan backlink tapi tools backlink checker tu macam tak berfungsi jer. Sebab saya semak sekali untuk blog saya dan beberapa blog yang fofuler, tetapi tetap keluor mesej "Total Backlinks = 0 "  thumbs down


Agak-agaknya kan, jika kita guna khidmat backlink generator [klik link] ni, boleh ke membantu blog kita mendapat backlinks yang berkualiti? day dreaming


Dengan persoalan itu, saya tamatkan review ini.. 


Lastly, kenali Eiela, mai singgah blog Infonewbie.com dan selain tu Eiela pun ada blog kraft..




..
gadget impian saya.. jom support saya.. klik gambar yer









Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...