Khamis, 14 April 2011

Home » , , , , , , , , , , , , , , » Award dari mama umar maryam

Award dari mama umar maryam

 

 

Salam bahagia,

 

Masa kat blog sana, bab2 award ni macam malas nak buat.. tapi rasanya dah tampal semua dah award yang pernah diterima kat blog sana.. so kali ini, untuk kali pertama ibu tampal award kat blog ini.. Award ni diterima dari Zety Zainal. Terima kasih Zety… memang lovely award.. Winking smile Thumbs up

 

 



 

syarat award ni kena kongsi 7 perkara random tentang diri sendiri… diri ku lah itu… Winking smile

 

pertama

sebab ayahnda ku askar.. maka membesar di merata-rata tempat.. ikut la mana jer ayahnde kena posting.. memula kat kem sg besi, pastu kem batu 10 Kuantan, masuk darjah 1 sampai darjah 3 kat Kem Oya Sibu, last sebelum ayahnde berhenti di Kem Seberang Takir, Kuala Terengganu.. so pada yang bertanya apsal sekolah kat Ganu..ini lah jawapannya.. Winking smile

 

kedua

Penakut dengan hantu.. tapi masa dok asrama dulu, tak pernah la kena histeria ke apa,  jumpa hantu pun tak pernah.. walau ade kawan kena kaco & kena ‘himpit’, kita tak kena apa2 pulak.. rupanya doa pelindung diri yang pakcik Mie bekalkan tu, mempunyai hikmahnya yang tersendiri. Smile

dan serius cakap, ibu ni memang TAKUT kalo tengok citer seram.. kalo genre seram jer.. sah-sah la tak tengok… nanti tak leh tidur malam sebab teringat2 & terbayang-bayang… ekekkeke… tapi hantu kak limah tu buleh plak layan…  Open-mouthed smile tapi ibu tak takut dok sorang2 diri, masa di kampus dulu , 2 semester dok bilik single.. pastu selalu balik tengah-tengah malam pulak tu.

 

ketiga

masa bujang dulu fanatik sangat dengan drama korea & film hindi… Winter sonata tu ntah berapa kali la dah diulang-ulang… lagipun hero2 drama korea ni comel-comel… tak macam hero melayu … ekekkeke… masa tu la… sekarang ni ramai dah hero drama/filem melayu yang comel2 dan ensem2. Filem hindi pulak sebab time tu SRK yang tengok HOT… Smile with tongue out

kalo selongkar balik koleksi VCD.. boleh kata semua filem lakonan SRK… yang kerap diulang-ulang adalah filem Mohabbaten…. lagu2 semua best.. sebab ibu suka bunyi gesekan violin… antara reason terminat Asmara (nak selit jugak kat sini… Smile with tongue out) adalah  salah satu OST lagu Surga cinta Ada band tu ade bunyian gesekan violin.. Winking smile

 

keempat

Ibu ni memang sangat suka nombor.. masa sekolah rendah, darjah 4-6, kalo dapat markah 100% tu biasa jer untuk subjek Ilmu Hisab @ Matematik.. Masa form 4, ade kawan2 yang menangis nak faham Add Math.. tapi pada ibu celah gigi jer…* (bongkak pulak kalo cakap cam ni kan…) tapi sekarang ni kalo ade yang kawan adik (budak sek men la) datang rumah tanya pasal dydx Add Math, wassalam lah… oppss, maaf, dah 22 tahun.. lupo dah… ekekekke.. Smile with tongue out

 

kelima

walaupun tak berapa nak reti baca note music, togeh togeh tu la....(letih belajor dari sekolah rendah.. pastu masuk U amik lagi ko-k musik..)  tapi boleh (dulu lah, berbelas tahun dulu) bermain alat musik gamelan seperti saron, gambang, kenong, kromong & pekin.. gendang tu buleh la sikit-sikit.. sebab musik gamelan ni note nya ikut nombor jer… Thumbs up

masa baru2 membina kerjaya sebagai Akauntan, pernah juga berhajat nak join kumpulan kebudayaan negeri Perak.. tapi manjang jer takde masa.. tu la sapa suruh jadi Akauntan.. btw, musik gamelan ni berantu tau.. tidur malam sampai terdengar2 kat celah telinga musik gamelan beralun-alun.. apa2 pun sempat la jugak 2 tahun bermain gamelan untuk UUM (tahun  1994-1995).. kan dah 16 tahun dulu tu…

 

keenam

oleh kerana teringin nak jadi penulis dan nak belajar cara nak psiko orang, (iyer lah sangat tu ).. ekekke.. paper elektif yang sepatutnya @ disyorkan ambil paper berkaitan pengurusan, tapi ibu mandaftar untuk subjek Penulisan dan Psikologi sosial… paling suka subjek Psikologi Sosial… Thumbs up Penulisan tu penin sikit.. tapi 2-2 pun dapat B jer.. huhuu.. Tak tau lah, adakah minat menulis sekarang ni dipengaruhi oleh subjek penulisan yang pernah di ambil atau pun hanya menulis ikut gerak hati.. Smile with tongue out 2-2 subjek ni pun dah lama ditinggalkan sejak 16 tahun dulu jugak.. tapi ibu ade lagi tau nota Psikologi sosial tu, masih simpan dengan baik.. kadang2 bila terasa nak baca, ibu buka jer… Smile

 

ketujuh

Pernah jadi pengawas perpustakaan semasa di sekolah rendah, darjah 5 – 6. Antara buku yang dikhatamkan adalah buku 5 Sekawan Enid Blyton edisi Melayu… Smile Memang suka sangat dengan buku-buku yang berbentuk penyiasatan ni.. lebih lagi penyiasat kanak-kanak.. Dah masuk sekolah menengah baru kenal Enid Blyton versi English.. Smile with tongue out Sebab minat pada cerita penyiasatan ni pernah buat ibu jadi addicted dengan CSI dan Criminal Mind… tapi sekarang ni, dah lama sangat tak dapat nak layan TV… huhuuuhhhh…

 

sekian…

 

dan ibu nak tag : Bee, Hanie, Syamila, Yati, Chekna, MamaYatie, Ummu Auni, Izan Ishak, kak nza, ila, ct, faryza dan semua lah kawan2 ibu yang membaca n3 ini… sebab ibu nak kenal kome.. so, kalo dah buat tu, tingggalkan pesan kat kotak komen ni yer…

 

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...