Jumaat, 11 Mac 2011

Home » , , , , , » Andiya Adira si budak kuat nangis

Andiya Adira si budak kuat nangis

 

 

Salam bahagia,

 

Dah baca @ lihat @ komen di n3 My Wordless Thursday (2) Winking smile

 

Gambor tu ibu snap masa Aliya tengah mengamuk.. tantrum.. Aliya ni jenis yang ketegaq sikit.. kalo dia nak A, memang payah lah nak tukor option tu jadi B, C @ D.. selagi tak dapat selagi tu lah dia akan minta. Jika tidak dilayan, maka mengamuk sakan lah dia. Huuuhhuuuu.. fenin.. fenin nak layan kerenah yang sorang ni.. nampak ja kecik, halus.. tapi.. tetap pendirian.. boleh lah dikatakan begitu kan.

 

 



 

Jika dia kata dia nak makan mee, tapi time tu mee takdak.. jadi tak leh la nak masak.. dia tetap akan minta, selagi tak dapat.. kadang2 susah benor, memang susah pun, nak pujuk.

Kadang2 kalo kita cakap, “Mee tak ada, nanti ayah balik kita pesan kat ayah, okay?!”

Tak de mau nya dia.. selagi tak dapat, selagi tu lah dia minta.. “saya nak mee.. saya nak mee”

kadang2 susah nak offer @ beri option yang lebih baik… sebab dalam petiais kami tu selalu jer kosong.. tak mandang jajan anak-anak.. tak mandang lauk beku yang belum masak.. huhuu.. Smile with tongue out kadang2 tu terpaksa call opah nasi lemak, minta tolong untuk penuhi apa yang anak anak dara ni nak..

 

Kalo setiap pagi dia merengek nak nasi lemak, memang boleh lah disegerakan.. call je, sat lagi atok pun sampai lah dengn 2-3 bungkus nasi lemak. Tapi kalo dah minta barang yang tak ada dalam rumah.. macam tu lah jadi nya.. dia mengamuk sakan.. siap banting2 badan lagi..

 



 

Kalo dia nak bawa beg sekolah masa nak main kat taman.. maka ikut kan ajer lah.. as long dia hepi… pernah juga dia bawa bear masa main kat taman.. ade le jiran2 yang tegur.. hahahha.. ikut kan ajer lah.. nama lagi anak.. nak berkeras pun apa faedahnya pada ibu.. kalo anak dah melalak, kan dah susah nak dipujuk. Smile with tongue out

 



 

Rasanya semua ibu pun lalui fasa ni… tapi setiap anak berbeza tantrum nya.. Fikri adalah paling kurang tantrum.. ANis masa umur setahun lebih dulu kuat juga tantrum nya.. almaklumlah Anis ni dapat kurang perhatian dari ibu.. umur baru 11 bulan dah jadi kakak..

 



Si kakak Anis, kalo kena marah @ merajuk.. dia ‘lari’ @ bawa diri masuk bilik.. ambil botol susu & pujuk diri sendiri..  Disappointed smile kadang2 ibu datang le pujuk.. tapi selalunya en ayah suruh biarkan ajer… Ibu ni bukan apa, tak mau dia rasa dipinggirkan & dia mau dia fikir ibu tak sayang dia.

 



berminat dengan coin purse yang cumil ni…

klik ajer gambor coin purse ni



 

p/s

Andiya Adira tu sebutan Aliya untuk nama dia – Aliya Nadhirah.. Smile with tongue out bila ibu panggil dia ‘Aliya Nadhirah..’ Aliya akan jawab ‘bukan.. saya Andiya Adira..!!’

 

salam kasih sayang,


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...