Khamis, 17 Mac 2011

Home » , » Risau dan sedih

Risau dan sedih

 

 

Pagi ni dapat surat P&C dari pejabat peguam.. adeiihh… ntah bila tah dia antor surat awal.. tahu2 ajer kali ni dah final reminder..

 

sedih betul lah bila keadaan dah jadi macam ni. Masa bulan Jan 2011 tu dah dapat surat peguam tuntut hutang ni.. kami mampu bayar RM1k jer.. walhal amount patut bayar adalah RM1,440. Dalam tempoh tu, dari Jan ke Mar 2011 (2 bulan ni), en ayah hanya mampu simpan RM500 jer… uwaaa… now dapat lagi surat tuntut hutang ni..

 

Kalo baca apa yang tertulis dalam surat tu.. memang kecut perut..

by 25 Mar ni kalo tak bayar.. bank akan kenakan extra interest of 3.5%, pastu kalo tak bayar full bank akan batalkan perjanjian loan dan amik balik rumah ni… adduuuhhh…. gila betul kalo fikirkan hal ni…

 

Bila dah berada dalam situasi macam ni, sapa lah agaknya yang sudi nak bantu kami.. adik-beradik kakyong… huhuu.. depa kira tekak depa jer… nak harap adik ipar, depa pun berkira dengan kakyong… Sad smile Nak harap2 adik-beradik en ayah.. ntah lah.. en ayah tak de nya nak mintak tolong adik-beradik dia.. yer lah depa pun nak pakai duit.. walhal depa hidup mewah, makan mewah berganda2 dari kami… Sad smile

 

Ntahlah.. pagi ni hati tetiba rasa sedih sangat.. sedih sangat-sangat.. sebelum berhenti kerja en ayah kan main cakap,, mampu nak bayor semua.. tu pun 2 tahun pertama jenuh la kakyong mengorek duit simpanan.. mujur lah duit ASB tak terkorek.. itupun en ayah dok minta keluorkan, konon2 nak beli mesin santan lebih besor.

 

Mujur lah tak kuorkan duit ASB tu dulu.. la ni mesin kecik pun tak leh nak jalan sepenuhnya.. sebab sekarang ni bukan masalah mesin, tapi masalah bekalan kelapa & jualan yang semakin tak menentu.. huhuuu…

 

Tapi rasanya macam kena keluorkan juga sikit duit ASB tu untuk settlekan installment yang tertunggak banyak ni. Cuma yang sedih di hati – en ayah macam tak bersungguh2 nak tolong bayar pun.. yer lah sebab rumah ni atas nama ibu kan. Dulu pun pernah terdengor opahsantan dok cakap, ‘kan rumah bini kamu, yang kamu susah2 kenapa..’

 

ingat tak sedih ke bila dengor macam tu.. walhal kami dok sama2 rumah ni.. sepatutnya siapa yang harus sediakan rumah untuk keluarga.. kalo menyewa pun, suami lah yang kena tanggung… ish tak faham betul la.. bila dah jadi macam ni, nak main lepas tangan jer.. Sad smile

 

Penat2 masa muda kakyong kumpul duit sebab nak ade rumah sendiri.. hidup sederhana, tak bermewah, pakai baju biasa2 jer..  jika lah terjadi rumah ni kena tarik dengan bank.. uwwwaaa.. menangis tak berlagu lah ibu…

 

hilang mood nak berblog ari ni…

cadangan dari kawan :

1. bincang dgn bank, panjangkan tempoh pinjaman.. erkk nak panjangkan sampai umur brp bank bg max 60 tahun kan.. tu pun dah max.. ke 65 tahun..??

2. pergi AKPK.. hmm, dah google dah alamat, ofis di Ipoh
Unit B-2-1 Greentown Square
Jalan Dato' Seri Admad Said
30450 Ipoh
Perak
Tel :  605 242 8319
Fax : 605 242 8452


 

Yang ibu pikirkan untuk tempoh singkat ini :

1. jual dulu segala stok yg ada di Kakyong's shoppe

2. keluarkan ASB sikit.. sedikit untuk modal niaga, & sebahagian untuk cover loan..tapi kan, kalo ibu keluorkan ASB, en ayah akan terusan buat lepas tangan.. sebab dia pk ibu ade duit.. walhal ASB ni back-up terakhir yang ibu ada. :(

3. guna kan kemudahan yang ada di KWSP.. yang ni dari dulu dah merancang.. tapi en ayah asyik sibuk dengan hal & urusan dia.. pandang ringan jer apa yang ibu cadangkan...

 

hmmm... tak tau nak pk macam mana dah... letih bila banyak sangat berfikir.. ;(  Ya Allah, tunjukkan lah jalan untuk hambaMu yang lemah ini.

 

 


Terima kasih singgah ke blog Kakyong. Jemput singgah ke IG Sihat.Gojes.Cerdas.Pintar , Blog Stokis Qaseh Gold Ipoh dan FB Kakyong HY


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...